ח"כ עודד פורר ('ישראל ביתנו')יו"ר ועדת העליה הקליטה והתפוצות ביקר השבוע במרכז הלוגיסטי המרכזי של 'פתחון-לב' בראשון לציון, ודן עם מנכ"ל הארגון, אלי כהן, וצוותי העבודה, בהקמת מרכזי מיצוי זכויות ייעודיים, מותאמים ומונגשים עבור אוכלוסיית העולים, שיאפשרו להם להתמודד עם קבלת הזכויות האזרחיות, הכלכליות והחברתיות המגיעות להם
על פי דוח מבקר המדינה, דווקא העולים החדשים, שנמצאים בין האוכלוסיות שהכי זקוקות למיצוי זכויות, לא מצליחים למצות אותן ולקבל את מה שמגיע להם מהמדינה.
במסגרת הביקור הוצגו לח"כ פורר נתוני דו"ח מבקר המדינה, לפיו הנפגעים העיקריים מאי מיצוי ואי נגישות של זכויות היא אוכלוסיית העולים החדשים, שנמצאת בין האוכלוסיות שהכי זקוקות לכך. בנוסף, לח"כ פורר אף הוצגו נתוני מוקד "זכות בקלות" שמפעיל ארגון 'פתחון-לב' למיצוי זכויות אקטיבי לכלל תושבי מדינת ישראל, ממנו עולה מדי חודש מתקבלות פניות למעלה מ-50 עולים חדשים שונים שהגיעו לישראל, רובם המכריע מאוקראינה ורוסיה.
זכות בקלות הינו שירות ייחודי וחדשני, ללא עלות, המעניק סיוע לכלל אזרחי ישראל והאוכלוסיות המוחלשות בפרט, בליווי טלפוני אקטיבי, מלא ואישי, לכל אורך התהליך, מכל מקום ובכל זמן שנוח לפונים. השירות מאויש בעשרות מוקדנים אשר עוברים הכשרה מקצועית, לצד מומחים ואנשי מקצוע בתחומים שונים הכוללים מיצוי זכויות בדיני עבודה ותעסוקה, זכויות ועוולות בנקאיות, פגיעה ברכוש, גוף ונפש, זכויות אנשי מילואים, דיור ועוד.
עד כה, מרכזי 'פתחון-לב שנותנים כיום שירות מיצוי זכויות לאוכלוסיית העולים בנגישות פיזית נמצאים בנוף הגליל, ראשל"צ וקריית מלאכי. במיפוי שערך הארגון בכ-70 גופים ממסדיים – עולה כי 50% מהם לא מונגשים ליותר מ-4-5 שפות. מדובר באוכלוסייה שזקוקה לסיוע משמעותי במיצוי הזכויות שלה שכן דווקא לה אין את הנגישות החשובה למידע.
הצדדים הסכימו כי יש צורך להביא מענה אקטיבי וייעודי לאוכלוסיית העולים והחליטו על קידום מרכזי מיצוי זכויות עבור העולים, מונגשים בשפתם, כמו גם שילוב פרויקט 'להיטיב' של הארגון במרכזי הקליטה ברחבי הארץ, הנמשך 12 חודשים ובמהלכו המשפחה מקבלת ליווי ומענים אישיים הכוללים פיתוח אישי ומקצועי, התנהלות פיננסית, קידום תעסוקה, מיצוי זכויות והגדלת הכנסה לכל בני המשפחה.
במהלך הביקור, אלי כהן מנכ"ל הארגון הציג בפני חבר הכנסת את הפעילות הענפה של הארגון והתהליך הייחודי לארגון לשבור את מעגל העוני עם המשפחות שבטיפול הארגון, שבבסיסו סיוע הומניטרי שבועי וקבוע במזון, ביגוד, ציוד ושירותים, עבור במיצוי זכויות ותוכניות חינוכיות להעצמה לבני נוער ותוכניות טיפול משפחתיות דוגמת פרויקט להיטיב, ועד להוצאת המשפחה ממעגל העוני בישראל בצורה מלאה.