הפיילוט שנעשה בכמה גנים בראשון לציון כבר הניב תוצאות מרשימות- בובה אחת שמשנה את חייהם של ילדים על הספקטרום האוטיסטי

קניון רוטשילד ראשון לציון

צילום: יח"צ רשת אדם 

ביום הילד הבינלאומי: הכירו את הכוח המרגיע של חיבוקי, בובה אחת שמשנה את חייהם של ילדים על הספקטרום האוטיסטי. יום הילד הבינלאומי, שחל ב-20 בנובמבר, מוקדש כולו לרווחת הילדים ברחבי העולם, הוא תזכורת לחשיבות המענה לצרכים הייחודיים של כל ילד

צילום: יח"צ רשת אדם 

בפרויקט ייחודי של רשת "אדם", בובת חיבוקי נכנסת לגני ילדים לילדים על הספקטרום האוטיסטי ומסייעת להסתגלות, מפחיתה חרדה ומשפרת תפקודים יומיומיים בגני התקשורת
 
הסתגלות לגן חדש היא אתגר לא פשוט עבור ילדים רבים, ובמיוחד עבור ילדים על הספקטרום האוטיסטי. במיזם חדשני, שהחל כפיילוט ראשוני בראשון לציון בגני "הופה היי", "מיכל ומיכל", "גינת הבר", "לרותי יש יום הולדת", "יש לי ציפור קטנה בלב", מטעם רשת "אדם", בהם לומדים כ-35 ילדים בגילאי 3 עד 6 החלו להכניס לתוכנית הלימודים מתחילת שנת הלימודים הנוכחית את בובת "חיבוקי" וכבר ניתן לראות תוצאות מרשימות. רשת "אדם", היא רשת של בתי ספר וגני תקשורת לחינוך מיוחד מקבוצת "עמל ומעבר" הפרוסה מצפון הארץ ועד דרומה. בכוונת הרשת לפתוח בשנים הקרובות מוסדות נוספים ולהרחיב את פועלה

בובת חיבוקי, שהפכה מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל למרגיעה הלאומית של ילדי ישראל, איננה בובה רגילה; זוהי בובה ישראלית טיפולית, אשר פותחה על ידי ד"ר שי חן גל, הפסיכולוג הראשי של קבוצת "עמל ומעבר". לחיבוקי הכלבלב יש ידיים ארוכות כדי שיוכל להעניק תחושת חיבוק, עיניים גדולות ועצובות שבהן משתקפים פני הילד או הילדה בהם הוא "מטפל".

חיבוקי מסייע לילד לצאת ממצב של קורבן חסר אונים. הוא יוצר שיח טיפולי עקיף עם הילדים, שלרוב מתקשים לדבר על עולמם הנפשי והרגשי. דרך השיח, יוכל הילד לשקף להוריו את מצבו הרגשי באמצעות הבובה ובעזרתה יוכל להרגיע ולווסת את עצמו.

בהתאם להצלחתה של בובת חיבוקי בארץ ובעולם נעשו התאמות לילדים בגני הילדים לחינוך מיוחד בראשון לציון. כמספר שבועות בודדים לפני תחילת השנה, ענבר מרום, אחראית תחום הטיפול הרגשי ברשת "אדם", הבינה שיש לעשות שינויים בודדים בבובה האהובה בהכוונתה של קרן יעקובי, ראש סקטור ריפוי בעיסוק ברשת, ועל כך היא מספרת. "פניתי למתפרה שנרתמה לעזרה ותפרה במיוחד מחדש במהירות מעל 40 בובות חיבוקי בתוספת 700 גרם חול כדי לספק לבובה משקל כבד יותר. לפי מחקרים שונים ובהמלצתה של יעקובי, כובד במשקל מסייע לילדים בעלי צרכים מיוחדים, כיוון שנוצר אצלם חוסר איזון במוח שמפעיל מצבים כמו חרדה, אגרסיביות ולחץ."
הורים לילדים בעלי צרכים מיוחדים המתמודדים עם קשיים בוויסות החושי יודעים היטב כמה קשה להרגיע אותם כאשר הם נסערים. בובה עוטפת בעלת משקל כבד, כמו "חיבוקי החדשה" שיצרה מרום, היא כלי טיפולי יעיל לעיטוף והירגעות.

מספר ימים לפני תחילת השנה החדשה נערכה הכנה מוקדמת שנועדה לחבר את הילדים רגשית לבובה ולהפוך אותה למקור של ביטחון ותמיכה, במיוחד בשלב הקריטי של הכניסה לגן.

הצוות הטיפולי והרגשי בגנים, בהובלתה של מיטל חסלר, ראש סקטור קלינאי תקשורת ברשת, הכינו סיפור מיוחד על חיבוקי שנכנס לגן חדש ועל הקושי שלו ובנוסף נערכה להורים הרצאה על ידי ד"ר שי חן גל. מאז בכל פעם שיש נושא חדש שרוצים לעבוד עליו עם הילדים הצוות מכין סיפור בנושא וכך מצליח לתווך לילדים בעזרת הבובה והסיפור את הקשיים הכרוכים בכך. בימים אלו אף הוכן סיפור חדש על חיבוקי וההתמודדות עם אזעקות והמצב הביטחוני יחד עם קבלת הבובה, שמיושם בגניהם בצפון הארץ שנפגעו מהמלחמה הנוכחית.  

הפיילוט שנעשה בכמה גנים בראשון לציון כבר הניב תוצאות מרשימות. "בגן אחד מתוך חמישה זה תפס בטירוף," מספרת מרום, "ילדה שהייתה במצב רגשי והתנהגותי מורכב, בקושי דיברה והתקשתה להשתלב, התחברה בצורה יוצאת דופן לחיבוקי. היא ביקשה את הבובה בכל פעם שיצאה מהבית לגן, מה שהפך את השגרה שלה להרבה יותר רגועה."

צילום: יח"צ רשת אדם 

לדברי מרום, "הבובה הפכה לדמות מרכזית ומשמעותית בחיי הילדים. חיבוקי משתתף במפגשים בגן, משחקים איתו בחצר, ואפילו מסיעים אותו בטרקטור. הוא לא רק כלי טיפולי, אלא ממש חלק מהשגרה החברתית והרגשית של הילדים".

בפרויקט לא עוצרים כאן: בהכוונתה של אפרת כהן, ראש סקטור מנתחי התנהגות, חיבוקי הופך להיות גם כלי עבודה מרכזי בתהליכי גמילה והתמודדות עם מצבים מורכבים עבור הילדים, כמו לדוגמא: סיוע במעברים, קבלת שינויים והגברת שיתוף פעולה. באחד הסיפורים המרגשים שהגיעו מהשטח דובר על ילד שהיה גמול בתחילת השנה, אך התחיל לחשוש ללכת לשירותים בגן. "לקחתי את חיבוקי ושיחקנו יחד," מספרת מרום, "אמרתי לו שחיבוקי צריך לעשות פיפי, והילד מיד הצטרף ועשה גם."

בינתיים, בודקים את הצלחת הפרויקט באמצעות שאלונים שנשלחים לצוותי הגנים. השאלונים בודקים מדדים כמו הסתגלות לגן, הפחתת חרדה, והיכולת להשתלב חברתית. בשני גנים מתוך חמשת גני הפיילוט כבר נצפתה השפעה משמעותית על תהליך ההסתגלות. השתלבות הפרויקט ייעשה בהכוונתה של אפרת כהן, ראש סקטור ניתוח התנהגות ברשת. עם תוצאות ראשוניות מבטיחות, יש ציפייה גדולה להמשך הפרויקט ולהתרחבותו לבתי הספר והגנים של רשת "אדם" ברחבי הארץ – כאשר חיבוקי, הבובה הטיפולית, ממשיכה לגעת בליבם של הילדים, ההורים והצוותים המקצועיים.

צילום: יח"צ רשת אדם 

השארת תגובה