מגדלי הפירות בישראל קוראים לציבור: דווקא עכשיו רכשו רק פירות תוצרת ישראל! קטיף התפוח בגבול הצפון ובגולן מתנהל למרות הירי

קניון רוטשילד ראשון לציון

צילום- אסף שוורץ מנהל מטע קיבוץ יראון בקטיף תפוח בגבול לבנון- קרדיט צילום: מטע יראון.

ארגון מגדלי הפירות בישראל: קטיף התפוח בגבול הצפון ובגולן מתנהל למרות הירי עקב המלחמה המתרחבת בקו העימות. השנה ייקטפו כ- 95 אלף טון תפוחים ו-25 אלף טון רימונים

צילום- ירון בלחסן מנכ”ל ארגון מגדלי הפירות בישראל- קרדיט צילום: ארגון מגדלי הפירות בישראל.

לקראת ראש השנה תשפ”ה וחגי תשרי, אומר ירון בלחסן מנכ”ל ארגון מגדלי הפירות בישראל: “בחגי תשרי, לא יחסר תפוח ורימון לשולחן החג, זאת למרות אתגרי המלחמה המקשים על קטיף רציף בגבול לבנון. כמעט שנה שחקלאי הגליל העליון מתמודדים עם הקושי להגיע לכל שטחי מטעים הפרי סמוכי הגדר המופגזים. למרות זאת החקלאים ממשיכים לעבד את המטעים ולקיים את הקטיף בהפוגות. עקב כך צפויה ירידה בכמות היבול”.

צילום- בן כהן ראש מועצה אזורית באר טוביה

על פי נתוני מועצת הצמחים, יבול התפוחים הארצי יעמוד השנה על כ- 95 אלף טון, לעומת 105 אלף טון אשתקד. מדובר בירידה קלה בכמות יבול התפוחים, ביחס הממוצע הרב שנתי, הנובע כאמור מאתגרי המלחמה. צריכת תפוחי עץ בישראל נאמדת בין 140-150 אלף טון בשנה, כאשר ההפרש יושלם מיבוא כבשנים האחרונות.

עוד מציין בלחסן כי בימים שלפני ראש השנה, מזנק ביקוש התפוחים ב-70% לעומת הממוצע לאורך ימות השנה, וכי במהלך חגי תשרי נצרכים כ- 14 אלף טון תפוחים, כאשר הצריכה הממוצעת לנפש בישראל עומדת על כ- 15.5 ק”ג בשנה, “שטחי התפוח בישראל משתרעים על פני כ-32 אלף דונם, 95% מהמטעים נטועים בהרי הגליל והגולן, בגובה של לפחות 600 מטר מעל פני הים. בגבול הצפון ובגולן מתקיים קטיף בהפוגות ועל פי הנחיות צה”ל, של הזנים- ענה, גאלה, זהוב סטרקינג, גרניסמית ופינק ליידי איכותיים, פציחים וטעימים מאוד”, אומר בלחסן.

בן כהן ראש מועצה אזורית באר טוביה ומגדל רימון ממושב אביגדור: “קטיף הרימון בארץ החל וימשך עד חודש נובמבר, יבולו צפוי לרדת מעט ויעמוד השנה על כ- 25 אלף טון לעומת 30 אלף טון אשתקד. מהיבול הכללי נגרע מטע קיבוץ ניר עוז הממוקם בסמוך לגבול הרצועה. מנהל המטע לאורך שנים רבות, גדי מוזס, נחטף מביתו בקיבוץ ב- 7.10, ואנו מתפללים לשובו בריא ושלם יחד עם כל החטופים שחסרונם יורגש השנה בשולחנות החג ובלבבות עם ישראל כולו”, אומר כהן ומוסיף, “בתקופת חגי תשרי צורכים הישראלים כרבע מכמות הרימונים השנתית. העומדת על כ- 4 ק”ג בשנה לנפש. היקף שטחי גידול הרימון עומד על כ- 12 אלף דונם בלבד. מגדלי הרימון בארץ נחשבים למובילים בתפוקה לדונם, באיכות הפרי, וכן מבחינת שימוש בשיטות גידול וטכנולוגיה מתקדמת. הזן הנפוץ והמבוקש בארץ ובחו”ל הוא ה”וונדרפול”, רימון גדול, חמוץ מתוק שצבעו אדמדם, וכן הזן המיתולוגי “ראש הפרד”. בשנים האחרונות מרבית מהעצים הוחלפו לטובת עצים מהזנים האדומים: “נטע”, “עמק” “עכו” ו”שני”, ובאמצע העונה זן “116”.

כהן מוסיף, “ייצוא הרימון יעמוד על כ- 7 אלף טון כאשר משנה לשנה עולה הביקוש לרימון הישראלי בארה”ב ובצפון אמריקה, בעיקר לזן “וונדרפול”, הדבר מתאפשר הודות לשיטת טיפול ייחודית בפרי שפיתח מכון וולקני ומקובלת על הרשויות בארה”ב. השיטה מרחיבה את יעדי השיווק ומעניקה יתרון יחסי למגדלים בישראל. לפתיחת השוק האמריקאי חשיבות קריטית על רקע הסנטימנט השלילי ממנו סובל הייצוא הישראלי בחלק מהמדינות בעולם- על רקע המלחמה”.

ירון בלחסן מציין: “דווקא בעת הזו של המלחמה על משרד החקלאות וממשלת ישראל לעודד ולחזק את החקלאות הישראלית, לתת מענקי נטיעות, להגדיל את מכסות הקרקע והמים, ולהשקיע במחקר ופיתוח ושיטות גידול מתקדמות להגדלת הפריון, אנו רוצים להמשיך לנטוע ולייצר תוצרת חקלאית איכותית, כדי שלא נהיה מדינה תלוית יבוא. אני קורא לציבור הרחב לקראת חגי תשרי לצרוך תוצרת מקומית, מפוקחת ובריאה מחקלאי ישראל ולא מארצות ניכר ולתמוך בחקלאים הישראלים היושבים בגבולות המדינה, משמשים אזרחים-חיילים, וממשיכים גם בחירום לדאוג לביטחון המזון של אזרחי המדינה תוך סכנה מתמדת”.

צילום- אסף שוורץ מנהל מטע קיבוץ יראון בקטיף תפוח בגבול לבנון- קרדיט צילום: מטע יראון.

השארת תגובה