יום המאבק הבינלאומי למניעת אלימות כלפי נשים יחול החודש (שני, 25.11.24), ועיריית ראשון לציון תציין אותו לאורך כל נובמבר בקמפיין שילוט חוצות מיוחד ברחבי העיר ובשלל אירועים, הרצאות, קורסים, מעגלי שיח וכנסים במטרה להעלות את המודעות לנושא ולספק כלים מעשיים להתמודדות
האירועים, בהובלת המשרד לקידום מעמד הנשים, המינהל לשילוב חברתי, הרשות לביטחון קהילתי, החברה העירונית, ארגוני נשים ועוד – יחלו כבר ביום מחר (שלישי, 12.11.24) עם הרצאתה של לינור אברג׳יל – סיפור אישי ולאומי על המאבק מול האו״ם בעקבות הטבח שביצע חמאס ב-7 באוקטובר.
בנוסף, יתקיימו לאורך החודש קורס הכשרה לשומרי/ות סף בקהילה; סיפורים אישיים של נשים שחוו אלימות; כנסים בנושא מיצוי זכויות בהליכי פרידה וגירושין; כנס בנושא טראומה ואלימות בגיל השלישי; הרצאתה של לילך שם טוב ששלושת ילדיה הקטנים נרצחו על ידי הגרוש שלה, ההצגה "שני זוגות נעליים" שעוסקת באלימות שקופה ועוד.
מרבית האירועים יתקיימו ללא תשלום, או בתשלום סמלי בלבד. רשימת האירועים המלאה מופיעה באתר העירייה בקישור: https://bit.ly/4fJniVh.
בצל המלחמה הארוכה והעדויות הרבות על אלימות פיזית ומינית כלפי נשים ישראליות מצד ארגון הטרור חמאס, השנה הנוכחית והשנה הקודמת הפכו לשנים הקשות ביותר בהיבט של ביטחונן האישי של הנשים בישראל.
כך, אתגרי תופעת האלימות המגדרית החמירו בשל החשש המוגבר מאלימות בתוך הקהילה ובעקבות המתחים וסיר הלחץ בבתים שמתעצם בעתות מלחמה, זמינות הנשקים וההשפעות הטראומטיות של המלחמה בחזית ובעורף.
מדי שנה, נפגעות בישראל יותר מ-200 אלף נשים מאלימות, אך עפ"י מחקרים רק כרבע מהן פונות ומדווחות על מצוקתן לרשויות. מדובר באחוז נמוך באופן מדאיג, שמשקף את החסמים הרבים שמונעים מנשים לפנות לקבל עזרה.
במקביל, הנתונים מראים כי מדי שנה נרצחות כ-20 נשים בישראל על רקע מגדרי, כאשר ללפחות מחצית מהן הייתה היכרות מוקדמת עם הרוצח. תופעה זו מעידה על הסיכון הממשי והמיידי שנשים חוות בסביבתן הקרובה. על פי עמותת "שדולת הנשים בישראל", מאז תחילת השנה נרצחו 28 נשים, ללא קשר לקורבנות המלחמה.
ראש העירייה, רז קינסטליך: ״בימים אלה, כשכולנו מתמודדים עם השלכות המלחמה, אנחנו עדים לעלייה במקרי האלימות במשפחה ולמצוקה של נשים רבות שסובלות מאלימות פיזית, מינית, כלכלית או מילולית. במהלך החודש נקיים שלל אירועים שיספקו כלים מעשיים וידע חיוני על נורות האזהרה ועל אפשרויות הסיוע, ואני קורא לכל מי שסובלת מאלימות לפנות לגורמי הסיוע העירוניים שערוכים לתת מענה מיידי לכל אישה או איש שזקוקים לעזרה.
״המסר שלנו ברור – אפס סובלנות לאלימות. נמשיך לפעול בנחישות כדי לחזק את תחושת המוגנות והביטחון האישי״.
המשנה לראש העירייה, מחזיקת תיק קידום הנשים – חלי סינאי: ״אחת מתוך 3 נשים תותקף לפחות פעם אחת בחייה, אחת מתוך אחת תחווה הטרדה. אלה נתונים בלתי נתפסים ועלינו להגביר את המודעות לאלימות הזאת שאיננה גזירת גורל, אלא מגיפה של ממש. נמשיך לפעול ללא לאות – בחודש המאבק ובכלל – כדי לייצר מרחב בטוח עבור כל אישה, נערה וילדה אצלנו בעיר״.
המשנה לראש העירייה, מחזיק תיק הרווחה, מוטי עג'מי: "המאבק באלימות נגד נשים הוא משימה לאומית שכולנו מחויבים לה ותפקידנו לפעול בנחישות למיגור התופעה. העירייה מקדמת מגוון תוכניות ושירותים למניעת אלימות נגד נשים ולתמיכה במשפחות שנמצאות במעגל האלימות ומשקיעה רבות בחינוך, בהסברה ובמתן כלים לזיהוי מוקדם של מצבי סיכון. כולנו נדרשים להיות שגרירים ושגרירות לנושא, לגלות ערנות למי שבסביבתנו ולהפנות לגורמי הסיוע".
בכל מקרה של אלימות, מוקדי הסיוע העירוניים זמינים בכל עת:
- המרכז לטיפול ומניעת אלימות במשפחה: 838 / 807 / 03-9689804
- לאחר שעות הפעילות ניתן לפנות למוקד העירוני בטל' 106, או למוקד הארצי של משרד הרווחה 118
- מ.נ.ע – מרכז זכויות נשים עירוני: 03-9678247 / וואטסאפ : 0542455260
- היחידה למניעת אלימות בקרב אזרחים ותיקים:03-9547909
- קו סיוע לגברים: 1-800-39-39-04