לרגל יום האישה הבינלאומי החליטו עדי זהר פעילה חברתית ומיקי אלון איש ציבור ופעיל חברתי לראיין נשים בתפקידי מפתח בעיר כמו, מ״מ סגנית ראש העיר, חברות המועצה ויועצת ראש העיר לקידום מעמד האישה ועוד
שם: אילנית הרוש
תפקיד: חברת מועצת העיר יו”ר האופוזיציה, ראש סיעת מרצ הירוקה במועצת העיר. מהו המסר המרכזי שתרצי להעביר לנשים בעיר לרגל יום האישה הבינלאומי?
המסר שלי הוא שנשים חייבות לתפוס את המקום שמגיע להן – בפוליטיקה, בעסקים, בחברה. אין סיבה שנשים עדיין יצטרכו להילחם על דברים בסיסיים כמו שוויון בשכר, ייצוג הולם במוקדי קבלת ההחלטות וביטחון אישי. אנחנו כאן כדי להוביל שינוי, ואני קוראת לכל אישה לקחת חלק – להתנדב, להשפיע, להעז.
מה לדעתך האתגרים המרכזיים שנשים עדיין מתמודדות איתם כיום, במיוחד בזירה המקומית?
בראשון לציון יש התקדמות מרשימה, ואני גאה בכך שיש לנו נשים בתפקידים בכירים כמו מהנדסת העיר, היועצת המשפטית והגזברית. אבל יש לנו עוד דרך ארוכה . המטרה היא להגיע למצב שבו נשים בתפקידים הבכירים זה לא אירוע נדיר, אלא חלק מהמציאות היומיומית.
האם יש אישה שהיוותה עבורך השראה לאורך חייך האישיים או המקצועיים?
אמא שלי, אביבה אלון ז”ל, הייתה ותמיד תהיה ההשראה הגדולה שלי. אין יום שאני לא מתגעגעת אליה ולא חושבת מה היא הייתה אומרת, עושה או מייעצת לי. היא הייתה אישה חזקה, חכמה וחדה, שלימדה אותי להיות נאמנה לעצמי ולהילחם על מה שאני מאמינה בו.
אילו צעדים ננקטו בעיר לקידום נשים בתפקידים בכירים ובזירה הציבורית?
אחד המהלכים שאני גאה בהם במיוחד הוא ההצעה לסדר שהגשתי לשוויון מגדרי בוועדות החובה והרשות של העירייה. הוועדות הן מוקד קבלת החלטות קריטי, ואם אין בהן מספיק נשים, הקול שלהן פשוט לא נשמע. זה צעד חשוב בדרך לשוויון אמיתי.
איך העבודה שלך במועצה משפיעה ישירות על חייהן של נשים בעיר?
כנבחרת ציבור אני פועלת כדי לוודא שנשים בראשון לציון לא נשארות מאחור. אני נאבקת על תקצוב הוגן לנשים, על מקומן של נשים במוקדי קבלת ההחלטות, על קידום נשים בזירה הפוליטית והציבורית, ועל הנגשת הזדמנויות תעסוקתיות ושירותים שתומכים בנשים בעיר.
מהם הפרויקטים או היוזמות שאת גאה בהם במיוחד בתחום קידום מעמד האישה?
אני פועלת בכל הכוח למען שוויון מגדרי . הכנסתי לוועדה למעמד האישה 4 נציגות מטעמי אחת היוזמות שאני הכי גאה בהן היא ההצעה לסדר לשוויון מגדרי בעירייה. בנוסף, אני גאה מאוד במינוי אישה רפורמית למועצה הדתית מטעם סיעתי מרצ הירוקה – מהלך תקדימי שמקדם שוויון גם במקומות שלאורך שנים היו סגורים בפני נשים.
איך את מצליחה לשלב בין קריירה תובענית לבין חיי משפחה?
זה מאתגר, כמו לכל אישה. יש ימים שבהם אני מרגישה שאני לא מספיקה הכול, אבל אני משתדלת להיות שם במאה אחוז לכל דבר שאני עושה – בין אם זו העבודה הציבורית ובין אם זה הבית והמשפחה. אני מאמינה שגם כאן השינוי צריך להגיע ברמת החברה והמדיניות, כדי שנשים יוכלו לשלב בין הקריירה שלהן לבין החיים האישיים בלי להרגיש שהן מקריבות משהו.
מה לדעתך צריך להשתנות כדי שנשים יוכלו להגיע לעמדות השפעה בלי לוותר על איזון חיים-עבודה?
צריך לשנות את כללי המשחק – לקדם עבודה גמישה, לתת יותר תמיכה לנשים שרוצות להתקדם בקריירה, וליצור מסגרות תומכות לילדים. זה לא רק מאבק של נשים, אלא מאבק חברתי.
מה את מקווה לראות בעתיד עבור נשים בעיר ובעולם בכלל?
אני מקווה שנגיע למצב שבו נשים לא צריכות להיאבק על זכויות בסיסיות, שבו נראה ייצוג שוויוני בכל מקום – בפוליטיקה, בעסקים, במדע, בהיי-טק. שאני לא אצטרך להיאבק שוב ושוב על דברים מובנים מאליהם.
איזה טיפ היית נותנת לנערות ונשים צעירות ששואפות להיכנס לפוליטיקה או למנהיגות ציבורית?
תאמינו בעצמכן. אל תפחדו להיכנס לזירה שעדיין נשלטת ברובה על ידי גברים. תלמדו, תהיו מעורבות, תבנו רשתות תמיכה – ובעיקר, אל תוותרו. כי העולם צריך נשים חזקות, חכמות ומובילות.