עיריית ראשון לציון תשפץ ותשמר את בית בלקינד לוין ברחוב הכרמל 5 מבנה לשימור בן 100 שנה

מאת: מיקי אלון.

בית בלקינד לוין ברחוב הכרמל 5 עשיר באלמנטים ארכיטקטוניים * בימים אלו הושלמו עבודות החיזוקים והתמיכות ובעוד מספר חודשים יחלו עבודות השימור * המהלך יוצא לדרך במסגרת מדיניות העירייה לשפץ ולשמר מבנים היסטוריים מימי ראשית המושבה * ראש העירייה רז קינסטליך: “כיליד וכתושב העיר חשובה לי מאוד שמירת המסורת והרוח שאפיינה את ראשון לציון של פעם”

צילום מלפני 100 שנה באדיבות מוזיאון ראשון לציון

אחד המבנים המרשימים והיפים ביותר מבחינה ארכיטקטונית בראשון לציון, בית בלקינד לוין הממוקם ברחוב הכרמל 5, ישופץ וישומר על ידי עיריית ראשון לציון. המבנה ברחוב הכרמל 5 נבנה בתחילת שנות העשרים של המאה הקודמת ושימש למגורים עד שנת 1988. במבנה שלוש קומות מעל לקומת המרתף, ובו 27 חדרים וכן חדרי שירותי אמבטיות, מבואות ופרוזדורים, ציורי קיר מרשימים ומרצפות מעטרות. בימים אלו הושלמו עבודות החיזוקים והתמיכות ובעוד מספר חודשים יחלו עבודות השימור כולל טיפול בצמחייה הסובבת את המבנה. בסופו של תהליך המבנה ההיסטורי ואגף חדש שיוקם בעורפו ישמשו את משרדי החברה הכלכלית.

הדמיית מחשב לבית המשופץ

המבנה סבל בשנים האחרונות מחדירת מי גשמים בשל דליפות מהגג בקומה העליונה, סדקים, קורוזיה ועוד ובחודשים הקרובים יתחילו העבודות לשימורו. שימור המבנים ההיסטוריים מהווה אבן דרך באסטרטגיה למימוש חזונו של ראש העירייה, רז קינסטליך, להחייאת העיר ההיסטורית של ראשון לציון ולהפיכתה לאבן שואבת למבקרים ולתיירים. לפרויקט שותף מוזאון ראשון לציון, שמטפל בפרוגרמה לעיר ההיסטורית ומרכז יחד עם אגף התכנון בעירייה את פיתוח לב העיר ההיסטורית. בשנים האחרונות שחזרה עיריית ראשון לציון את מגדל המים במדרחוב רוטשילד, שימרה את בית הכנסת הגדול בפרויקט גדול וכן בית גורדון, המוכר יותר כמלון לונדון.

“כיליד ראשון לציון וכתושב העיר חשובה לי מאוד שמירת המסורת והרוח שאפיינה את ראשון-לציון של פעם”, מסר ראש העירייה רז קינסטליך. “לשמחתי, נותרו עדיין על תילם מספר אתרים בעיר ששימורם מאפשר לנו להעביר לדורות הבאים משהו מהאווירה שהייתה בראשון לציון בימיה הראשונים. המבנים כאן הם מורשת תרבותית לאומית ובחלקה אף בינלאומית, שיש לשמר מסיבות ערכיות ותרבותיות. מעבר לכך, השימור ישמש כמנוף לשדרוג ולפיתוח מרכז העיר ולתנופה כלכלית”.

בישראל לא נותר היקף דומה של מבנים היסטוריים מתקופה זו של ההתיישבות הציונית, ובמיוחד לא בערים. אגף התכנון בעירייה הוביל בשנים האחרונות עבודת תיעוד ותכנון למבנים הללו על מנת לשמרם ולהפיח בהם חיים.

השארת תגובה